fbpx

Fotograferen met de zelfontspanner

De zelfontspanner is een handige knop die waarschijnlijk op geen fototoestel ontbreekt, maar veel te weinig gebruikt wordt. De zelfontspanner is ideaal voor het maken van zelfportretten of actieve groepsfoto’s waarbij de fotograaf zelf ook graag op de foto wil, maar ook voor het maken van foto’s waar een langere sluitertijd voor nodig is.

Waar vind ik de zelfontspanner?

zelfontspannerOp veel fototoestellen vind je de knop met een symbolisch klokje aan de buitenkant. Bij andere camera’s vind je de zelfontspanner in het menu bij de instelling voor de opnamestand (Nikon). Hier kun je selecteren of je één of meerdere foto’s tegelijk maakt, of de zelfontspanner gebruikt. Als je de zelfontspanner of selftimer niet meteen kunt vinden, kijk dan in de handleiding van je camera.

Hoe gebruik ik de zelfontspanner?

Zet je toestel op een statief of leg hem op een harde ondergrond. Maak je compositie en stel je toestel in zoals je dat normaal ook doet. Zet je toestel nu op zelfontspanner en druk de knop om de foto’s te maken licht in. Als het goed is gaat er een lampje knipperen, tot het moment dat de foto daadwerkelijk gemaakt wordt. Op sommige camera’s is de tijd in te stellen, op andere is het een vaste tijd van bijvoorbeeld 10 seconden. Dit geeft jou bijvoorbeeld tijd om te zorgen dat je zelf ook op de foto staat.

Zelfportretten en groepsfoto’s

Met de zelfontspanner kun je prima zelfportretten maken. Ben je met een bijzonder project bezig en wil je dat vastleggen, dan kun je dat op deze manier prima doen zonder anderen te vragen een foto van jou te maken. Let op: als je binnen of bij weinig licht een zelfportret maakt, moet je wel stil zitten (tenzij je de beweging graag op je foto wilt laten zien).
Groepsfoto’s maken met de zelfontspanner gaat uitstekend. Als fotograaf zet je iedereen op zijn plek en zorgt dat je zelf makkelijk aan kunt sluiten. Stel het toestel in en gebruik de zelfontspanner om de groepsfoto te maken.
Enerverende groepsfoto’s kun je maken als (bijna) iedereen een fototoestel heeft en deze op zelfontspanner zet om daarna snel naar de juiste plek te rennen. De kans is groot dat het niet in een keer lukt, maar pret is gegarandeerd en het levert vrolijke beelden op.

Fotograferen bij weinig licht

De zelfontspanner is ook handig voor het maken van opnamen bij weinig licht. Je kunt zelf je toestel dan niet lang genoeg stil houden zonder te moeten flitsen, terwijl foto’s zonder flitslicht vaak wel zo mooi zijn.

Ook als je van macrofotografie houdt, is de zelfontspanner goed te gebruiken om haarscherpe foto’s te maken. Ook hier is het absoluut stilhouden van je toestel namelijk een vereiste.

misschien ook interessant voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!