Klimaatcrisis in Yukon in beeld
“De urgentie is onderschat. De klimaatcrisis is al bij ons.” Uitspraak van de verantwoordelijke Staatssecretaris na het publiceren van het Klimaatsignaal ‘21 door het KNMI. “Als we niets doen, verandert ons leven compleet” en “Maar het laat wel zien wat klimaatverandering nou concreet betekent.” KNMI: Zeespiegelstijging voor Nederlandse kust dreigt fors te versnellen en KNMI: Zeespiegelstijging valt hoger uit
Wat klimaatverandering concreet betekent, was voor ons zo’n 15 jaar geleden al overduidelijk te zien. Misschien niet hier, maar zeker toen we reisden door noordelijke streken zoals Yukon, Canada. Vooral het zakken van de permafrost had al concrete gevolgen.
Huizen in die streken hebben een fundering die op deze permanent bevroren laag rust. Net zoals huizen die op rotsen zijn gebouwd. Maar rotsen smelten niet. Door de opwarming komt de bovenste laag van de permafrost echter steeds dieper te liggen. Met als gevolg dat de huizen gaan verzakken. En dat was overal al te zien.
In de natuur zagen we in 2017 dat deze permanent bevroren laag steeds dieper komt te liggen. ‘Drunken Trees’ zijn daarvan een zichtbaar resultaat. Door het smelten van de permafrost verliezen de bomen hun houvast en zakken scheef.
Ook telefoonpalen hebben daar last van. De bevroren ondergrond van de meertjes verdwijnt en de palen verliezen daardoor hun houvast.
Dit zijn de kleinere ongemakken. De echte rampen gaan ontstaan zodra de permafrost zover gesmolten is dat de rivieren en meren leeg zullen lopen, omdat de ijzige ‘badkuip’ die ze op hun plaats hield, verdwijnt.
Dan kan ook deze ijverige dammenbouwer er niets meer aan doen.
En beelden van een tijd die voorbij is, zullen er dan anders uit zien. Niet meer nostalgia uit de jaren 40, maar resten van onze tijd.
Tijdens de Fotoreis Yukon en Alaska die we dit jaar weer willen organiseren van 27 augustus t/m 13 september, gaan we op zoek naar twee facetten van de onbewoonde wereld: de leegheid van het landschap en de mensen die hier hun bestaan opbouwen.
We fotograferen de uitgestrekte en vooral ongerepte natuur, machtige rivieren en vlammende herfstkleuren. Maar ook de kleine nederzettingen, de infrastructuur en de dieren. Bijzondere ontmoetingen met oude en nieuwe pioniers en overnachtingen bij de Champagne en Aishihik First Nations geven deze reis een extra dimensie. Hun verhalen zullen ons laten ervaren hoe deze delicate wereld was en welke veranderingen er op komst zijn.
Een unieke gelegenheid om deze snel verdwijnende wereld vast te leggen. En deze beelden en verhalen zouden kunnen resulteren in een publicatie of tentoonstelling.