fbpx

Canon EOS R6 of R5: een afweging

Wanneer na jarenlange trouwe dienst je geliefde spiegelreflex Canon op zijn laatste benen loopt, komt uiteindelijk de onvermijdelijke beslissing op tafel: systeemcamera? En een wikken en wegen van voors en tegens van alle opties rond een nieuw toestel. Canon EOS R6 of R5?
Doordat Nikon en Canon nu ook vol inzetten op systeemcamera’s, zitten we echt in een overgangsperiode van spiegelreflex naar systeemcamera. Want mensen hoeven niet meer van merk te wisselen wanneer ze deze stap maken. En met adapters is zelfs een deel van je geliefde speciale lenzen nog steeds bruikbaar.

Wanneer je veel reist en rondtrekt, heb natuurlijk specifieke wensen voor je fotospullen.

  • Het moet stevig zijn en lang meegaan.
  • Goed tegen de wisselende omstandigheden kunnen.
  • Liefst niet te zwaar en te groot zijn.
  • Beeldkwaliteit moet zeer goed zijn.
  • Betere prestaties bij hoge ISO.
  • Snellere workflow.
  • Op reis niet van die enorm grote bestanden produceren.
  • Maar een en ander moet ook betaalbaar blijven.

Want wie heeft er nu oneindige financiële middelen. Een mens moet keuzes maken. En als Canon gebruiker wil je dolgraag bij Canon blijven. Vanwege de bekende menu’s, layout van de camera’s en het kunnen blijven gebruiken van enkele specialistische lenzen.


Een snelle vergelijking op DPREVIEW laat zien dat de APS-C (crop) 90D ongeveer even zwaar is als de systeemcamera’s R5 en R6, maar wel een stukje groter. En dat zijn fullframe camera’s. De fullframe 5Dm4 is echter flink wat zwaarder en groter dan de R5 en zeker dan de R6. En hoewel het batterijverbruik van de R-serie, zoals bij alle systeemcamera’s, bedroevend is vergeleken met de spiegelreflexen, weegt dit niet op tegen de kleinere omvang en het lagere gewicht. De Canon EOS RP is daarbij echt enorm veel lichter en kleiner. Ook lijken de systeemcamera’s nu echt de toekomst te zijn.

Dus na lang wikken en wegen valt dan toch de beslissing om de stap naar de systeemcamera’s van Canon te maken. En wanneer de vorige camera een Canon fullframe was, ga je weer voor een fullframe.
Ben je benieuwd naar een vergelijking tussen de Canon EOS 90D en de Canon EOS RP? Kijk dan even naar de volgende blogpost.

Opmerkingen: Je bent nu echt toe aan een nieuwe camera: R5 of R6? Je hebt wat reviews gelezen en DxO voor de sensor bekeken. Je neigt naar een R6. Nadeel: meer plastic, minder pixels. Voordelen: goedkoper, minder data, snellere workflow en betere prestaties bij hogere ISO, wat betreft ruis, kleurnuances en dynamisch bereik.

Anton Harfst: Voor mijn gevoel is de R5 de echte vervanger van de 5D en de R6 van de 6D. Dat zie en merk je ook aan de bouw, afwerking EN het ontbreken van het bovenschermpje op de R6.

Bron: https://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-R6-vs-Canon-EOS-R5

Die eerste twee dingen zijn minder een probleem. Persoonlijk vind ik het ontbreken van zo’n bovenschermpje wél een probleem, want die gebruik ik heel vaak. Er zit ook een iets kleiner achterscherm op de R6. Maar belangrijkste nadeel van de R6 t.o.v. de R5 vind ik dat de resolutie van de zoeker bijna de HELFT is van die van de R5. Dat zou voor mij écht een dealbreaker kunnen zijn. Die EVFs waren dat altijd al ten opzichte van de optische zoekers. Maar met de nieuwe camera’s wordt dat steeds beter. De Nikons hebben ook nog steeds zo’n lage zoekerresolutie. Die hebben dezelfde resoluties als de R6.

Batterijgebruik en het iets lagere gewicht zouden dan nog wel pleiten voor de R6. Iets zeggen over de ISO is lastiger. Denk dat het hoge ISO-getal komt van de 21MP van de R6 tegenover de 47MP van de R5. Want dat laatste is wel heel erg veel. Het levert ook allerlei problemen op (ruis, onscherpte) en 21MP is voor de meesten van ons echt voldoende.

Opmerkingen: Uit de grafiekenvergelijking op DxO-site kun je afleiden dat die ISO van de R6 fijnere prestaties geeft, maar het punt over de bovenschermpje(s) is ook belangrijk om mee te nemen in de overwegingen.
Verder is de R5 echt heel duur.

Anton Harfst: Inderdaad. Maar 21MP Full Frame geeft altijd een beter ISO-prestatie dan de 47MP Full Frame. Je loopt ook tegen de onscherpte aan. De 47MP schiet je niet zomaar uit de hand. Daarmee moet je veel hogere sluitersnelheden gebruiken.

En prijs is inderdaad een dingetje… GROOT dingetje!

Opmerkingen: Je hebt even wat CR3-bestanden van de R5 en R6 van DPReview gehaald. En je bent niet bijzonder onder de indruk van de R6 bij hogere ISO-waarden? De R5 vind je bij 100 ISO niet te versmaden? En dan is de R5 gewoon in veel opzichten meer profi?

Anton Harfst: Ja. Het verschil tussen R5 en R6 lijkt op dat tussen de 5D en de 6D.

Maar, pas op! Er zit een enorme adder onder het gras in deze vergelijking!
Ik heb op een andere website 25600 ISO shots met de R5 en R6 op een testcard gedownload. Maar met vergelijken moet je de R5 op 66,7% en de R6 op 100% bekijken in Photoshop, want anders is het verschil niet eerlijk vanwege de pixeldichtheid. En dan zie ik weinig verschil tussen de twee. Zie het screenshot hieronder. R6 links, R5 rechts.

Want zo werkt het… eerlijk vergelijken.

Anton Harfst: Hier heb ik de hele colorcardshots vandaan:
https://www.ephotozine.com/article/canon-eos-r6-review-34981/performance
https://www.ephotozine.com/article/canon-eos-r5-review-34965/performance

Anton Harfst: Wanneer deze testshots accuraat zijn, dan is de R6 zelfs een fractie beter dan de R5. Beetje scherper rond de letters ook. Iets minder geblurd.

En dan wat andere testshots, maar nu in CR3:
https://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-eos-r6/canon-eos-r6A7.HTM
https://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-eos-r5/canon-eos-r5A7.HTM

Anton Harfst: De R6 (links) is scherper op 25600 ISO, maar daarmee wordt ook de ruis wat scherper dan bij de R5 (rechts). Maar die scherpere ruis is makkelijker te verwijderen dan die ‘fuzzy’ ruis van de R5.
Het is wel te hopen dat Adobe nu snel eens met een Camera Profiel voor de CR3-files komt, want die zet de Beeldstijl nog steeds op Adobe Kleur in plaats van op Camera Standaard, waar de meeste mensen hun Camera Profiel in de camera op hebben staan.

Opmerkingen: Dus de conclusie is gerechtvaardigd dat je geen R5 moet prefereren alleen om ‘grotere files’, want effectief is dat niet zo?
Als je naar dezelfde absolute grootte gaat 66% versus 100% beeld geeft de R6 wat zuiverder pixels.

Anton Harfst: Ja. De meesten zullen voor de grote files van de R5 gaan om enorm te kunnen croppen. En dan kom je van een koude kermis thuis. Dan wordt de ruis goed zichtbaar. En wanneer je niet goed oppast zul je ook onscherpte zien vanwege dubbele belichting van de fijne details door de enorm hoge pixeldichtheid op die 47MP sensor.

Dan kom je toch weer uit op de afweging als bouw en prijs… Hier en daar kun je op het internet lezen dat weathersealing beter is op R5, maar een bevestigd daarvan heb ik nog niet gezien.

Het zou wel handig zijn ook wanneer Canon eens wat camera’s zou maken die je gewoon lekker achter elkaar zou kunnen zetten wat qualiteit betreft. Dus gewoon alles van de R5 beter dan de R6 en de prijs hoger. Verder geen gezeur.
Maar nu zijn er fijne functies bij de ene camera en betere dingen bij de andere enzovoort… Zou me niets verwonderen wanneer ze met de R3 *) met pixels naar beneden gaan. En zeker met de R1.

*) Inmiddels is de EOS R3 inderdaad aangekondigd en heeft 24MP

Opmerkingen: Die overgang naar mirrorless, die zal nu echt wel doorzetten? Nikon heeft ook een heel sterke lineup nu!

Anton Harfst: Ook de crop Z50 is al geweldig goed. Wanneer het zou moeten zou ik nu de D500 daardoor vervangen. Maar ook de Z6 en Z7 versies 2 zijn fijne camera’s. Canon is met z’n RP echter al verder voor de hobbyist. Ook qua prijs! Ik zou echt geen Canon 90D meer durven aanraden nu.
Las dat de R3 echt tussen de R5 en de R1 in komt en een BSI-CMOS sensor heeft. Maar de prijs wil ik niet eens wéten!!! **)

Dat is sowieso wel iets om rekening mee te houden. Ik heb eens een overzicht gemaakt.

**)Bij Camera Nu hanteert men een pre-order prijs voor de Canon EOS R6 van € 6099 (5/1/2022)

In dit geval zou mijn keuze vallen op de Canon EOS R6. De belangrijkste redenen?

  • De beeldkwaliteit
  • Ruiskwaliteit bij hogere ISO
  • Gewicht
  • Prijs/kwaliteits-verhouding
  • De mogelijkheid de oude lenzen te blijven gebruiken

2 gedachten aan “Canon EOS R6 of R5: een afweging”

  1. Mooi artikel, ik heb nu de R5, dik tevreden mee.
    Ik mis de EOS R in de vergelijking. Is een stuk beter betaalbaar dan de R5 en R6, maar biedt veel meer dan de RP.
    Ik heb een RP uitgeprobeerd, vond dat echt een kindercamera, qua functionaliteiten mistte ik heel veel.

    1. Het grootste probleem dat ik met de R heb is de leeftijd. Hij is bijna 2 jaar ouder dan de R5 en R6. Ik zie ze niet met een mark2 komen. En intussen zijn er grote stappen gezet. Het gebrek aan in-body stabilisatie bij de R is zo’n punt. Daarom moet je IS-lenzen gebruiken.
      Geldt ook voor de RP. Maar die heeft als voordeel dat hij maar liefst 1/3e lichter is dan de R. Dat is voor mensen die luchter willen heel belangrijk, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!