fbpx

Urban fotografie en de tand des tijds – Deel 2

Bij urban fotografie denk je aan verval. Verlaten gebouwen, met sporen van een voorbije tijd, waar diezelfde tijd aan knaagt. De mensen in Griekenland die op deze huizen passen, weten dat maar al te goed. Daarom zijn ze blij wanneer ze van ons of van fotoreis-deelnemers foto’s krijgen die deze speciale plekken bevriezen in de tijd en daarmee de herinnering aan verre familie levend houden.

Wanneer je vaak teruggaat naar dezelfde plek zul je het langzame verval zien. Vaak fascinerend, soms ook hartverscheurend, zoals te zien is in de vorige aflevering: Urban fotografie en de tand des tijds – Deel 1
En fascinerend was het zeker toen we deze zomer terugkwamen bij de volgende locatie.


Een plek door de tijd vergeten

In mei 2019 bezochten we voor het eerst het gebied van de Prespesmeren in het Noordwesten van Griekenland. Een prachtig, rustig gebied rond het meer dat het drielandenpunt tussen Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië vormt en dat op ruim 800 meter ligt.
Naast ontelbare pelikanen, veel andere vogels, de beren en de prachtige natuur, is het gebied ook rijk aan urbex locaties. Het wegtrekken van de bevolking heeft ook daar voor veel van deze verlaten huizen en soms dorpen gezorgd.

Op plekken waar weinig mensen komen verwacht je een langzaam verval en in urbane gebieden is vaak sprake van veel sneller verval of op zijn minst wordt er flink geplunderd.

Onze verrassing was dan ook groot toen we na 4 jaar afwezigheid terugkeerden bij voormalig café/pantepoleio in een dorp en er hoegenaamd niets veranderd was. Weer en wind, noch mens en dier lijken hier geweest te zijn.

Urbex Prespes Meren
2 mei 2019
Urbex Prespes Meren
17 juli 2023
Urbex Prespes Meren
2 mei 2019
Urbex Prespes Meren
17 juli 2023

Toch zijn er kleine veranderingen te zien. Het kleedje is van de tafel gewaaid (?) en er staan nu spullen op. En hier en daar is er op de planken ook wat verplaatst.

Urbex Prespes Meren
2 mei 2019
Urbex Prespes Meren
17 juli 2023

Een stoel is verschoven en een ander verdwenen. Maar nergens is echt veel voortgang in het verval te bespeuren. En dat midden in een dorp met bezoekers en spelende kinderen.

Urban fotografie met Photothema

Wil je ook mee op op onze tochten langs verlaten huizen, lege kloosters, treinstationnetjes waar nooit meer een trein stopt en olijfoliepersen die al decennia droog staan. Waar urbex locaties in andere landen vaak groot zijn – verlaten kastelen, ziekenhuizen of fabriekshallen – kom je in de rurale gebieden van Griekenland verlaten plekken tegen die vooral klein zijn en persoonlijk.
Naast de hierboven genoemde streek in het noorden van Griekenland, waar je in de zomer op koele hoogte kunt wandelen, fotograferen en dus ook bijzondere urbexlocaties kunt bezoeken, organiseren we ook één of twee maal per jaar een tocht in het zuiden van Griekenland.
Xirokambi, een levendig dorp net ten zuiden van de stad Sparta, is de uitvalsbasis voor de Photothema fotoreizen waarin urban fotografie centraal staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!