fbpx

Online foto’s bespreken en les geven houden we erin

Sinds maart is het online les geven en foto’s bespreken niet meer weg te denken uit onze manier van werken. Wat betekent dit voor de toekomst?

Fotobespreking met deelnemers uit Tiel, Amsterdam, Zoeterwoude en ergens in Zuid-Spanje

Gisterenavond: de vijfde online les van de zomercursus compositiestijlen. Vier deelnemers melden zich om 19 uur via Zoom. De een met een dikke trui in een Hollandse werkkamer, een ander in een hemdje op een zonnig dakterras in Zuid-Spanje, een derde gehaast en de vierde relaxt met laptop op de bank. Het is een van de grote voordelen van deze nieuwe manier van werken: als je een internetverbinding hebt, kun je – ongeacht je locatie – aanschuiven én het kost je geen extra reistijd.

Fotocoaching en cursussen fotobewerking online

Fotocoaching en onze cursussen fotobewerking zijn al jaren een-op-een. Dit maakte het makkelijk om deze activiteiten om te zetten naar online lessen. Waar we voorheen werkten met dagdelen van 2,5 uur, geven we nu de voorkeur aan lessen van 90 minuten. Zowel wij als de deelnemers zijn zo geconcentreerd bezig dat dit lang genoeg is. We krijgen van de deelnemers te horen dat ze het prettig en effectief vinden om op deze manier les te krijgen.

Een camera van een deelnemer beetpakken en door de instellingen heenscrollen kan niet zomaar.

Voor de cursus camera-instellingen hebben we nog niet echt een oplossing

Het was de gewoonste zaak van de wereld: een camera van een deelnemer pakken en kijken waar alle instellingen opstaan, samen achter op een schermpje kijken, zoeken in een menu waar een specifieke instelling staat. Het zijn dingen die we nu eigenlijk niet meer doen. En als we het wel doen, dan komt eerst de handgel te voorschijn en achteraf weer. Dat kun je een enkele keer doen, maar niet op de spontane manier van voorheen.

online les
Even snel meekijken op een achterschermpje moet voortaan op anderhalve meter afstand.

Alleen online les? Dat heeft niet onze voorkeur!

100% online werken heeft zeker niet onze voorkeur. Fotografen zijn niet voor niets visueel ingesteld.  Samen fotograferen op locatie als onderdeel van een cursus of workshop, het even hebben over andere dingen dan fotografie, gezellig een bak koffie drinken of lunchen: het zijn onderdelen die wat ons betreft essentieel zijn voor ons werk. Die houden we er dus ook zeker in, al zal het ook de komende tijd wel minder zijn.

Workshops en fotowandelingen met corona-protocol

Voor onze workshops en fotowandelingen op locatie geldt ons corona-protocol: anderhalve meter afstand houden en de nodige handgeld gebruiken. De kans is groot dat we hier gebruik van een mondkapje aan gaan toevoegen. De fotobespreking doen we – tussendoor of achteraf – via Zoom.

Nog geen ervaring met online les krijgen? Vraag een test-sessie aan.

Voor veel mensen in werken met Zoom, Teams en andere videobelsystemen inmiddels gesneden koek. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen zo. Ben jij geïnteresseerd in een van onze online cursussen of fotocoaching, maar wil je eerst graag weten hoe dit in zijn werk gaat? Vraag dan een testkwartiertje videobellen aan. Dit kost je niks. Je bent ook geen kosten kwijt aan de software.

 

 

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!